Moldskred AS 30 år

8. juli 1987 ble Moldskred AS etablert av Ivar Moldskred. Lite visste han den gang om hvordan ingeniør- og arkitektfirmaet ville være 30 år etter. Gründeren startet bedriften med mål om at tjenestene kunne bringe tilstrekkelig inntekt til egen familie og hadde ingen ambisjoner om vekst.

På bildet: f.v. Sindre, Ivar og Helge Moldskred

Ivar var utdannet ingeniør i 1966, og hadde allerede 21 års erfaring da han startet for seg selv. Det
første kontoret hadde han i Ålesund sentrum, i andre etasje på det kjente Svaneapoteket. Det ble straks mange prosjekter og sene kvelder med mye arbeid, både på hverdager og i helgene.

De første kundene var innenfor verft- og fiskeindustri. Vegsund Slip, Ulstein Betong Industri, Brødrene Sperre, Nils Sperre og Ulstein Verft kan nevnes blant de første på kundelisten, og flere av disse har vært med siden.

Bildet viser regnestaven som Ivar brukte i sitt arbeid, dette var før kalkulatoren.

Familiebedrift

Familien har vært involvert fra første dag. I oppstarten var det datteren Turid som førte firmaets regnskap og kona Fredbjørg holdt orden på kontoret og la til rette for kombinasjonen mellom familie og arbeid. Hun har vært en sentral aktør og støtte hele veien, og det bør i den forbindelse nevnes at i fjor feiret Fredbjørg og Ivar gullbryllup!

Begge sønnene, Sindre og Helge Moldskred er ingeniører og har sitt daglige virke i familiebedriften.

– Jeg sa tidlig at jeg skulle støtte og hjelpe dem så godt jeg kunne, men aldri tvinge dem til å jobbe i Moldskred AS, forteller Ivar med et smil, – de er her begge fortsatt og det har gått veldig bra!

Sindre Moldskred tok over roret som daglig leder i 2003. – Både broren min Helge og jeg har fått stor tillit i familiebedriften, vi har fått rom til både å tenke nytt og ta egne avgjørelser. Frihetsgraden har vært stor og vi setter pris på at vi har fått være med på å forme Moldskred AS, forteller Sindre.

Tid for økning og vekst

Etter hvert så de at Moldskred AS ble sårbare på større prosjekter. Kapasiteten ble presset og det ble behov for å ansette flere for å kunne ta på seg større og stadig flere prosjekter. Sommeren 1998 ble den første eksterne, som ikke var en del av familien ansatt.

Videre gikk det slag i slag, og i dag har Moldskred AS 16 ansatte, en vekst som Ivar ikke hadde sett for seg 30 år tilbake! – Vi synes også at det er veldig positivt at bedriften har utviklet et større fagspenn og tilbyr tjenester innen et enda videre spekter, både med arkitekttjenester, VVS-rådgivning og prosjektadministrasjon for alle typer bygg, sier Ivar, – i starten var fokuset utelukkende på konstruksjonsteknisk prosjektering for industri og anlegg.

 

En innovativ gründer

Allerede i oppstarten på 80-tallet begynte Ivar å jobbe med flytende betongkonstruksjoner. Ivar hadde idéen og med sin innovative tilnærming innledet han samarbeid med Ulstein Betong Industri for å realisere de første fôrflåtene til basestasjoner for oppdrett.

Senere har den opprinnelige idéen utviklet seg til nye forretningsområder, som både bølgedempere og anløpskaier for cruiseskip og hurtigbåter. Siden første flåte ble levert i 1988 har Moldskred as levert design til nesten 130 flytende betongkonstruksjoner som er levert både til inn og utland og dette utgjør også i dag en betydelig del av Moldskred AS sine oppdrag.

Bildet viser hvordan de første flytende betongkonstruksjonene så ut.

Verdifull kompetanse  

Ivar er i dag 73 år, og fortsatt å finne på kontoret til Moldskred AS. Han liker aller best å jobbe med anleggsprosjekter som kaier, slip og bedding. Ivar innehar en unik kompetanse og erfaring, noe som settes stor pris på i kollegiet. – De gangene en må bruke subjektive vurderinger for å ta riktige avgjørelser, er fars kompetanse og erfaring veldig verdifull for oss alle, avslutter daglig leder Sindre Moldskred.

Moldskred AS vil benytte anledningen til å takke alle kunder og samarbeidspartnere gjennom disse 30 årene, det har vært en uforglemmelig reise med mye hardt arbeid. Vi ser frem til veien videre!